دسته‌بندی نشده

مدار کولر خودرو

سیستم تهویه مطبوع هوا:

سیستم تهویه کولر خودرو یکی از نیاز های مشتریان هستش که اهمیت زیادی دارد که در تنظیم دمای خودرو در فصل تابستان کمک فوق العاده ایی به تنظیم دما میکند.

وظایف سیستم تهویه مطبوع عبارتند از:

1.کنترل دمای هوا

2.کنترل سیرکولاسیون هوا(گردش مناسب هوا)

3.کنترل رطوب هوا

4.تصویه هوا(فیلتراسیون)

سیستم کولر خودرو دارای یک مدار که شامل 6 بخش میشود که مهمترین و اصلی ترین بخش مدار کولر کمپرسور میباشد

اجزای مدار کولر:

1.کمپرسور کولر

2.کندانسور

3.سوئیچ سه کاره(سوئیچ فشار)

4.فیلتر درایر

5.شیر اکسپنشن(شیر انبساط)

6.اواپراتور

 

گازکولر

مدار کولر خودرو برای سرمادهی و تنظیم دما نیازمند گاز و روغن جهت روانکاری قطعات و اتصالات داخل مدار کولر است.

به عنوان مثال :گاز کولر مبردR12 اولین گازی که وارد خودرو سازی های دنیا شده گاز فرئون12(کلرو فلوئور کربن) با نام تجاری

مورد استفاده قرار میگرفت که در سیستم یخچال سازی و سیستم های سرمایشی هم نقش  به سزای داشت اما اکنون دیگر از این گاز استفاده نمیشود چرا که از نظر زیست محیطی مضر شناخته شده است و باعث تخریب لایه ازون میشود.

بهترین جایگزین گاز برای گاز گفته شده گاز R134هستش که این گاز باعث ایجاد ایجاد هیچگونه سرطان  و یا مشکلات تنفسی درانسان نمیشود و هچنان باعث خوردگی فلزات نمیشود و همچان این گاز در مواقعی که ماشین باعث نشتی و یا تصادف میشود آتش سوزی ایی رخ نخواهد داد  برعکس گازR12که فشار کاری بالاتری دارد و همچنان ملوکول های ان کوچک تر است.

 

مقدار فشار وارده بر اجزای مدار کولر

 

الفخروجی کمپرسور

ورودی کندانسور

گازپرفشار دمای بالا
بخروجی کندانسور  خروجی رطوبت گیر

ورودی رطوبت گیر ورودی شیر انبساط

مایعپرفشاردما بالا
جخروجی شیر انبساط

ورودی اواپراتور

مخلوط مایع و گازکم فشاردما پایین
دخروجی اواپراتور

ورودی کمپرسور

گازکم فشاردما پایین

روغن کمپرسور

در مدار کولر خودرو شرکت های خودرو ساز در ابتدا که خودرو میخواهد تولید شود در مدار کولر روغنی برای روانکاری قطعات تزریق میکنند که روغن کمپرسور با غلظت های متفاوت(ویسکوزیته) در بازار به فروش میرسد در خود کمپرسور زمانی که خودرو میخواهد مجدد گاز گیری انجام دهد مقدار روغن تزریق شده به همراه گاز نسبتا کمتر است تا زمانی که کمپرسور نو جایگزین شود که همه این ها بستگی به نوع خودرو مربوطه  دارد برای مثال در خودرو کوییک طبق استاندار شرکت خودرو سازی سایپا 480 گرم گاز و 120 میل روغن برای شروع کارکرد تزریق میکند که این مرحله در سال بعد که خودرو بخواهد گاز گیری انجام دهد مقدار روغن وارد شده 40 میل است  و دیگر نیازی به تزریق 120 میل روغن نیست بلکه در قسمت پشت کمپرسور مقداری روغن میماند.

 

طریقه چرخش گاز در مدار کولر خودرو

در ابتدا کمپرسور شروع به کارکرد میکنه و توسط شیر خروجی کمپرسور گاز پرفشار که بیشترین دما رو دارد(110 درجه سانتی گراد)به سمت کندانسور حرکت میکند و توسط هوایی که از بیرون خودرو به کندانسور میخورد بخش زیادی از گرمای داخل کندانسور را میگیرد و به دمای 60 درجه سانتی گراد میرساند و سپس پس ازعبور از کندانسور مایع را به سمت رطوبت گیر(فیلتر درایر)میبرد و پس از عبور از فیلتر رطوبت گیر به سمت شیر انبساط(اکسپنشن) حرکت میکند پس از عبور از شیر انبساط دیگر گرمایی در مسیر لوله ایی که به سمت اواپراتور میرود نیست و عملا تمامی گرمایی که از سمت کمپرسور شروع به حرکت میکند تمام شده و دمای گاز بعد از شیر اکسپنشن تا -1 درجه سانتی گراد هم میرسد و بعد از تمام این مراحل به سمت اواپراتور حرکت میکند و بعد از این مرحله مجدد به شیر خروجی شیر انبساط میرود که در آنجا بعد از شیر اکسپنشن دمای گاز به 3 درجه سانتی گراد افزایش پیدا کرده که مجدد به سمت کمپرسور حرکت میکند که تا قبل از رسیدن به کمپرسور دما به 5 درجه سانتی گراد میرسد و وارد کمپرسور میشود که این سیکل مرتبا تکرار میشود تا زمانی که سنسور فشار دستور قطع و وصل را بدهد.

 

طریقه شناسایی کمپرسور

اولین چیزی که برای شناختن کمپرسور باید به ان توجه کرد پلاک کمپرسور است که روی هر کمپرسور وجود دارد. از روی این پلاک میتوان به اسم کارخانه سازنده،نوع کمپرسور و تعداد پیستون و ظرفیت آن پی برد. به عنوان مثال: sd به معنای sanden

که در ماشین های 206 و 207 و سمند و دنا بوده است بعد از نام کمپانی عددی به ما نشان میدهد که تعداد پیستون است ،حروف  ،Vو یا Hمتغیر و یا ثابت بودن حجم جا به جایی پیستون را مشخص میکند .به طور مثال کمپرسور 206 از نوع متغیر میباشد.

که به تناسب نیاز سیکل حجم مشخصی از گاز کولر وارد کرده و به صورت فشرده خارج میکند که این مسئله کارکرد کولر و موتور را بهینه میکند و همچنین عدد آخر را اگر در 10 ضرب بکنیم حجم جا به جایی کمپرسور را نشان میدهد.

دلایل باد گرم در زمان روشن کردن کولر خودرو

نشت مبرد:

گرم شدن ناگهانی کولر خودرو و یا ایجاد صدای خش خش جزو اصلی ترین علائم نشتی مدار کولر خودرو میباشد

شارژ کم سیال مبرد:

در صورتی که گاز خنک کننده به هر دلیلی کمتر از میزان لازم در چرخه خنک سازی شود،کولر باد گرم وارد کابین میکند. میزان گاز مبرد به دلایلی همچون وجود نشتی ورود رطوبت به داخل کولر و …. کاهش میابد در این صورت کولر نمیتواند عملیات خنک سازی  را انجام دهد.

گرفتگی کندانسور:

زمانی که کندانسور دچار گرفتی و یا کثیف شدن آن میشود نمیتواند گازی که از داخل آنجا عبور میکند را خنک تر بکند و باعث گرمتر شدن مسیر میشود

آسیب به فن خنک کننده:

زمانی که فن در چرخش و عملکرد ان دچار قطع و وصل شدن زود هنگام بشود و نتواند خوب کار بکند.

خرابی کمپرسور:

زمانی که کمپرسور خراب بشود باعث گرما دهی میشود که علت شایع خرابی عدم تزریق روغن و یا استفاده زیاد از حد روغن میباشد.

و دلایل دیگری همچون کثیف شدن اواپراتور و عیب های الکتریکی در ماشین.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *